RU
Atpakaļ

Kredīti no 18 gadiem: Ko noderīgi zināt?

Kredīti no 18 gadiem: Ko noderīgi zināt?

Dažāda veida kredīti šobrīd pieejami plašā izvēlē. Lai arī liela daļa no tiem ir salīdzinoši ātri un vienkārši noformējami internetā, tomēr, lai saņemtu aizdevumu, jāatbilst noteiktām kredītdevēja prasībām.

Izskatot kredīta pieteikumu, aizdevējs ņem vērā kredīta pieteikuma iesniedzēja vecumu, kredītvēsturi un maksātspēju. Ja šie visi faktori atbilst kredītdevēja prasībām, aizdevums tiek piešķirts.

Kas attiecas uz vecuma ierobežojumu - liela daļa aizdevumu pieejami personām, kas sasniegušas vismaz 20 gadu vecumu. Tomēr ir arī kredītdevēji, kas savus pakalpojumus piedāvā kredītņēmējiem no 18 gadiem.

Ja aktuāls kredīts no 18 gadiem, ir ļoti svarīgi izvērtēt gan savas vajadzības, gan iespējas, kā arī iepazīties ar kreditēšanas pakalpojumu pamatprincipiem, lai pirmā aizņemšanās pieredze būtu veiksmīga.

Raksta turpinājumā nedaudz vairāk par to, ko svarīgi ņemt vērā pirms kredīta noformēšanas.

Esi kļuvis 18 gadus vecs un vajadzīgs aizdevums?

Lai arī iespēju saņemt kredītu no 18 gadiem ir mazāk nekā, piemēram, no 20 gadiem, katrs noteikti var atrast savām vajadzībām atbilstošu risinājumu.

Te gan jāņem vērā, ka, lai saņemtu kredītu, jāatbilst arī citām prasībām - kredītvēsturei jābūt pozitīvai (tātad, nevar būt ilgstoši kavēti maksājumi) un jābūt oficiāliem ienākumiem atbilstošā līmenī. Svarīgi zināt, ka pie oficiāliem ienākumiem tiek skaitīta ne tikai darba alga, bet arī cita veida ienākumi, piemēram, stipendija. Tātad kredīts ir pieejams arī nestrādājošiem studentiem, ar nosacījumu, ka ir kāds cits oficiāli pierādāms ienākumu veids.

Ja aktuāls kredīts no 18 gadu vecuma, nepieciešams arī bankas konts kādā no Latvijas bankām - uz to, pozitīva lēmuma gadījumā, tiks pārskaitīts aizdevums.

Kredīti internetā pieejami plašā izvēlē, piemērotu risinājumu atradīs arī tikko pilngadību sasnieguši jaunieši, jo ir aizdevēji, kas kredītus izsniedz personām no 18 līdz 75 gadu vecumam. Vispirms, protams, jāizvēlas atbilstoša iespēja un jāizvērtē sava atbilstība kredītdevēja prasībām. Kad tas izdarīts, jāaizpilda pieteikums, norādot vēlamo kredīta summu un atmaksas termiņu, kā arī citu prasīto informāciju.

Pieteikties kredītam var jebkurā diennakts laikā, taču pieteikuma izskatīšana notiek aizdevēja darba laikā. Pozitīva lēmuma gadījumā nauda norādītajā bankas kontā tiks ieskaitīta pavisam drīz. Savā profilā, kas tiks izveidots reģistrācijas brīdī, iespējams redzēt gan piešķirto aizdevuma summu, gan atmaksas termiņu, gan citu svarīgāko informāciju par aktīvajām kredītsaistībām.

Priekšrocības un Trūkumi

Ātrie kredīti no 18 gadu vecuma var būt noderīgi dažādās situācijās. Piemēram, kad steidzami jāapmaksā kāds rēķins vai jāsedz kādi citi svarīgi izdevumi. Tas var būt arī veids, kā jaunietis apgūst dzīvē tik noderīgo finanšu pratību - prasmi rīkoties ar savu naudu, tostarp plānot budžetu, izvērtēt prioritātes, pieņemt atbildīgus lēmumus.

Tomēr ātrais kredīts var radīt arī zināmus riskus. Tā, piemēram, nepārdomāta kredīta noformēšana var negatīvi ietekmēt kredītvēsturi, kas, savukārt, ierobežo dažādu pakalpojumu pieejamību vēlāk. Ātrie kredīti šķiet vilinoša iespēja, īpaši tādēļ, ka tie salīdzinoši vienkārši noformējami internetā, tomēr nav noslēpums, ka jaunieši mēdz būt bezatbildīgāki, un naudas lietās tas var radīt nepatīkamas un tālejošas sekas.

Tāpat arī šajā vecumā var vēl nebūt stabilas darba vietas, kas garantē regulārus ienākumus nepieciešamajā apjomā. Tas var radīt iztrūkumu budžetā un grūtības atmaksāt kredītu. Tāpēc drošāk ir noformēt īstermiņa ātro kredītu, kas ir nelielā apmērā, ar īsu atmaksas termiņu.

Noderīgi padomi

Ir vairākas nianses, kas jāzina, lai veiksmīgi noformētu un atmaksātu kredītu. Tomēr, saskaroties ar kredīta noformēšanu pirmo reizi, būtiskākos aspektus var arī palaist garām. Turpinājumā dažas tipiskas kļūdas, ko pieļauj kredītņēmēji, un ieteikumi, kā no tām izvairīties.

Procentu likme

Viena no kļūdām, kas tiek pieļauta, kad tiek noformēts ātrais kredīts internetā, ir uzmanības nepievēršana aizdevuma procentu likmei. Tomēr tieši procentu likme nosaka, kādas būs kopējās kredīta izmaksas. Svarīgs aspekts ir arī gada procentu likme (GPL). Gada procentu likme ir kredīta kopējās izmaksas, kas tiek izteiktas gada procentos no kopējās aizdevuma summas. GPL tiek norādīta, lai kredītņēmēji varētu korekti salīdzināt dažādu kredītdevēju piedāvājumus.

Svarīgi zināt, ka kredīta procentu likmes norāda tikai maksu par kredīta lietošanu, savukārt gada procentu likme (GPL) ietver visus maksājumus un komisijas maksas, kas saistītas ar kredīta noformēšanu un izmantošanu. Lai izvēlētos atbilstošāko kredītu, jāpievērš uzmanība abiem šiem lielumiem - gan kredīta procentu likmei, gan GPL.

Kredītu salīdzināšana

Vēl viena kļūda, ko mēdz pieļaut kredītdevēji, ir kredīta noformēšana steigā - nesalīdzinot dažādas iespējas. Šobrīd ātrie kredīti ir pieejami plašā izvēlē, tiem ir dažādas procentu likmes, un atšķiras arī citi noteikumi, tādēļ, lai izvēlētos izdevīgāko risinājumu, vērts veltīt laiku dažādu variantu izpētei un salīdzināšanai. Steigā noformējot pirmo kredītu, kas ieraudzīts meklētājā, var gadīties krietni pārmaksāt vai atklāt, ka izvēlēts vajadzībām nepiemērots risinājums.

Kredīta summa

Cita nepārdomāta rīcība, kas vēlāk var atspēlēties, ir nekorekti izvēlēta kredīta summa. Pirms aizdevuma noformēšanas ir svarīgi izvērtēt savas vajadzības un iespējas. Lai izvairītos no problēmām veikt kredīta atmaksu līgumā noteiktā apjomā un termiņā, ir svarīgi aizņemties tikai tik, cik nepieciešams. Piemēram, ja kredīta maksimālā summa ir 5000 eur, bet Tev ir nepieciešams tikai 500 eur, tad, aizpildot pieteikumu, jānorāda vajadzīgo naudas summas apmēru, nevis vairāk - pat ja tas ir iespējams. Vienmēr jāatceras, ka kredītu noformēt ir vienkāršāk nekā to atmaksāt.

Līgums

Lasīt līgumu, īpaši, ja tas ir uz vairākām lapām un sīkā drukā, var šķist garlaicīgi, tomēr, slēdzot jebkādu finansiālu darījumu, tas ir ļoti svarīgi. Velti pietiekami daudz laika līguma rūpīgai izlasīšanai. Ja nepieciešams, konsultējies ar kredītspeciālistu. Tas pasargās no nepatīkamiem pārsteigumiem nākotnē.

Kredīta atmaksa

Ja esi noformējis kredītu, tā atmaksai jābūt prioritātei. Svarīgi plānot budžetu, un kredītmaksājumus veikt vispirms, nevis no tā, kas paliek pāri mēneša beigās. Šajā gadījumā noderīga var būt regulārā maksājuma pieslēgšana internetbankā, lai nepalaistu garām ikmēneša kredītmaksājumu.

Kredīti no 18 gadiem ir noderīga iespēja, kā saņemt vajadzīgo naudas summu savā bankas kontā vien dažu minūšu laikā. Tomēr jāatceras, ka jebkurš kredīts ir atbildība. Izvērtē savas iespējas atmaksāt kredītu un aizņemies tikai tad, ja tas patiešām nepieciešams.