RU
Atpakaļ

Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums - Kādas ir galvenās atšķirības?

Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums - Kādas ir galvenās atšķirības?

Pieaugot pieprasījumam pēc dažāda veida kredītiem, likumsakarīgi pieaug arī kredītu piedāvājums. Šobrīd banku un nebanku kredītdevēju piedāvājumā dažādi kredītu veidi.

Lai arī tiem ir dažādas atšķirīgas nianses, kopumā visus kredītus var iedalīt īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumos. Katram no tiem ir sava specifika, kas jāizvērtē, kad jāizvēlas piemērotākais risinājums.

Kādos gadījumos var noderēt ilgtermiņa kredīts? Kādas ir īstermiņa kredīta priekšrocības? Par to vairāk raksta turpinājumā!

Kas ir īstermiņa aizdevums?

Kā jau vēsta pats nosaukums, īstermiņa aizdevums ir pieejams ar īsāku atmaksas termiņu - parasti tas ir līdz vienam gadam. Līdz ar to arī kredīta summa parasti ir salīdzinoši neliela - visbiežāk šādā veidā iespējams aizņemties dažus simtus eiro.

Kas ir ilgtermiņa aizdevums?

Pie ilgtermiņa aizdevumiem pieskaitāmi visi tie kredīti, kas izsniegti uz ilgāku laika posmu. Šajā gadījumā arī pieejamā naudas summa ir lielāka, un iespējams saņemt līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro.

Ilgtermiņa aizdevums ir ne tikai klasiskais patēriņa kredīts un kredītlīnija, bet arī konkrētiem mērķiem paredzēti aizdevumi, piemēram, hipotekārais kredīts, aizdevums auto iegādei, studiju kredīts un citi.

Īstermiņa un ilgtermiņa aizdevums - Kādas ir galvenās atšķirības?

Starp īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumiem pastāv zināmas atšķirības, kas noteikti jāzina, lai varētu saprast, kurš no aizdevuma veidiem ir piemērotāks Jūsu vajadzībām.

Kā jau minēts iepriekš, pirmā atšķirība ir kredīta atmaksas termiņš. Izvērtējot savas vajadzības, tostarp nepieciešamo summu un vēlamo ikmēneša maksājumu, Jūs varat saprast, kura iespēja ir atbilstošākā.

Otrs aspekts, kā īstermiņa kredīts atšķiras no ilgtermiņa aizdevuma, ir pieejamā aizdevuma summa. Ja īstermiņa aizdevums piemērots salīdzinoši nelielu ieceru īstenošanai, piemēram, steidzama rēķina apmaksai vai kādam nelielam pirkumam, tad ilgtermiņa aizdevumu gadījumā pieejamais kredītlimits var būt pat 20 un vairāk tūkstoši eiro - atkarībā no aizdevuma veida, kredītdevēja nosacījumiem un kredītņēmēja maksātspējas. Tādā veidā ilgtermiņa kredīts ir iespēja īstenot lielākus dzīves plānus, tādus kā mājokļa remonts vai auto iegāde.

Trešais faktors, kas jāizvērtē, ir ikmēneša maksājuma apmērs. Jārēķinās, ka īstermiņa aizdevuma gadījumā ikmēneša maksājums var būt lielāks, jo kredīts jāatmaksā īsākā laika posmā. Ikmēneša maksājuma apmērs kopumā atkarīgs no kredīta summas, procentu likmes, kā arī izvēlētā atmaksas termiņa.

Tāpat ieteicams salīdzināt arī procentu likmes. Kopumā īstermiņa aizdevumiem procentu likmes ir augstākas nekā ilgtermiņa aizdevumiem. Tomēr jāpatur prātā, ka ilgtermiņa kredīta izmantošanas laiks attiecīgi ir ilgāks. Līdz ar to, vērtējot kopējās kredīta izmaksas, jāņem vērā ne tikai procentu likme, bet vēl arī citi aspekti.

Vērtējot, kas piemērotāks - īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums - jāiepazīstas arī ar to saņemšanas nosacījumiem. Īstermiņa kredīts ir salīdzinoši vienkārši noformējams internetā, bez laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas. Pieteikumu var aizpildīt jebkurā sev ērtā laikā, un tas tiks izskatīts aizdevēja darba laika ietvaros. Parasti atbilde tiek sniegta pavisam drīz, un kredīta summa tiek pārskaitīta uz kredītņēmēja bankas kontu.

Kas attiecas uz ilgtermiņa kredītu, atkarībā no tā veida un kredītdevēja nosacījumiem, kā arī kredītņēmēja maksātspējas un kredītvēstures, aizdevuma saņemšanai var būt vajadzīgs nodrošinājums - ķīla vai galvojums. Jāpiebilst gan, ka vairumā gadījumu ilgtermiņa kredīts internetā pieejams bez specifiska nodrošinājuma - jāatbilst tikai visām kredītdevēja izvirzītajām prasībām.

Īstermiņa aizdevums - Priekšrocības

Īstermiņa aizdevumu var izmantot neatliekamu, steidzamu maksājumu veikšanai. Piemēram, kad radušies kādi neparedzēti tēriņi, bet uzkrājumu konts ir tukšs. Ja vajadzīgā naudas summa ir salīdzinoši neliela, un droši zināt, ka to varēsiet atmaksāt drīz, piemēram, no nākamās algas, tad īstermiņa aizdevums var būt veiksmīgs risinājums.

Lai arī īstermiņa aizdevumam raksturīgas augstākas procentu likmes, jāatceras - jo īsāks kredīta atmaksas termiņš, jo mazāk sanāk samaksāt par aizdevuma izmantošanu. Godprātīgi ievērojot aizdevuma atmaksas termiņu, procentos samaksātā summa var būt pat salīdzinoši neliela. Tomēr, lai garantētu iespējami mazākās izmaksas, svarīgi izvērtēt savas iespējas atmaksāt kredītu noteiktajā laikā, kā arī salīdzināt vairāku kredītdevēju piedāvājumus.

Ilgtermiņa aizdevums - Priekšrocības

Ilgtermiņa aizdevums, savukārt, ir noderīgs risinājums gadījumos, kad nepieciešams veikt kādu lielāku pirkumu vai īstenot citu vērienīgāku ieceri. Ja Jums ir mērķis un ir skaidrs arī, kāda naudas summa ir nepieciešama šī mērķa sasniegšanai, tad pārdomāti noformēts kredīts var būt laba iespēja, kā šo mērķi sasniegt iespējami drīzā laikā.

Ilgtermiņa aizdevumam iespējams pieteikties internetā, aizpildot pieteikuma formu. Pirms tam svarīgi izvērtēt, kāda aizdevuma summa, atmaksas termiņš un ikmēneša maksājums Jūsu vajadzībām un iespējām ir vispiemērotākais. Pie nebanku aizdevējiem pieejams gan klasiskais patēriņa kredīts, gan auto kredīts, aizdevums remontam un citi ilgtermiņa aizdevuma veidi.

Mūsdienās populārs kredīta veids ir kredītlīnija. Šis aizdevuma veids piemērots gadījumos, kad nav pārliecības, cik daudz naudas ir nepieciešams ieceres īstenošanai. Piemēram, ja tiek plānoti vērienīgi mājokļa pārbūves vai labiekārtošanas darbi, precīzas kopējās izmaksas sākotnēji aprēķināt ir teju neiespējami. Tādā gadījumā noderēt var kredītlīnija, kas iepriekš noteikta kredītlimita ietvaros ļauj aizņemties tik reižu, cik nepieciešams. Tas nozīmē, ka ir iespējams saņemt visu pieejamo kredītlimitu uzreiz vai arī izņemt pa daļām. Turklāt procenti jāmaksā tikai par izmantoto summu.

Līdzīgi kā tas ir visu ilgtermiņa kredītu gadījumā, kredītlīnija paredz ikmēneša maksājumus. To apmērs atkarīgs no izmantotās kredītlimita summas. Ņemot vērā savas iespējas, kredītņēmējs var atmaksāt tikai minimālo ikmēneša maksājuma summu vai arī segt lielāku aizdevuma summu, tādā veidā ietaupot procentos aprēķināto. Iespējams arī visu atmaksājamo summu segt uzreiz, vienā maksājumā. Tādā gadījumā piešķirtais kredītlimits atkal būs pieejams pilnā apmērā.

Ko vēl ņemt vērā pirms kredīta noformēšanas?

Kredīti internetā pieejami plašā izvēlē. Neatkarīgi no tā, vai vajadzīgs ilgtermiņa aizdevums, kad aizdevuma atmaksas termiņš ir ilgāks par vienu gadu, vai apsverat iespēju noformēt īstermiņa aizdevumu, vērts veltīt laiku tam, lai salīdzinātu dažādas iespējas. Tas ļaus pārliecināties, ka izvēlēts piemērotākais aizdevuma veids un apmērs.

Svarīgākie aspekti, kam pievērst uzmanību:

  • Procentu likme - no tās atkarīgas kopējās kredīta izmaksas
  • Pieejamā kredīta summa - ja nepieciešama salīdzinoši neliela naudas summa, var noformēt īstermiņa aizdevumu, savukārt situācijā, kad vajadzīgi lielāki finanšu līdzekļi, var izvēlēties ilgtermiņa kredītu
  • Kredīta atmaksas termiņš - pievērsiet uzmanību arī kredīta atmaksas termiņam. Izdarot izvēli, ņemiet vērā arī to, kāds būs mēneša maksājums, un vai Jūs to varat atļauties. Jāņem vērā, ka īstermiņa kredītiem parasti ir lielāki ikmēneša maksājumi. Ja to grūti samērot ar ikmēneša budžetu, taču aizdevums nepieciešams, vērts padomāt par ilgtermiņa aizdevumu, ko var atmaksāt ilgākā laika posmā, līdz ar to ikmēneša maksājums arī ir mazāks

Ja nepieciešams ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums, svarīgi izvērtēt ne tikai kredītdevēju piedāvājumu, bet arī savas iespējas šīs saistības uzņemties. Pārliecinieties, ka paredzētais mēneša maksājums atbilst Jūsu iespējām. Novērtējiet atmaksas termiņu un procentu likmi, kā arī iespējas kredītu atmaksāt līgumā noteiktajā laikā un apmērā.