RU
Atpakaļ

Kā salīdzināt un izvēlēties aizdevumu internetā?

Kā salīdzināt un izvēlēties aizdevumu internetā?

Ja kādreiz iespējas noformēt kredītu bija diezgan ierobežotas, un lielākoties nācās paļauties tikai uz banku sniegtajiem kreditēšanas pakalpojumiem, tad tagad situācija ir mainījusies, un dažāda veida kredīti pieejami arī nebanku kredītdevēju piedāvājumā.

Lai atvieglotu kredītņēmēju ikdienu, kredītam pieteikties var internetā, taču pirms aizdevuma noformēšanas vērts par to uzzināt vairāk.

Kas ir aizdevums internetā un kā var saņemt aizdevumu?

Aizdevums internetā ir moderns, salīdzinoši vienkārši pieejams finanšu pakalpojums. Šādā veidā iespējams saņemt gan patēriņa kredītu, gan īstermiņa aizdevumu, gan arī kredītu konkrētiem mērķiem, piemēram, auto iegādei.

Pirms kredīta noformēšanas svarīgi apskatīt piedāvājumu un izvērtēt vairākas iespējas, lai pārliecinātos par labākā kredīta izvēli.

Svarīgi kritēriji, kam pievērst uzmanību, izvēloties kredītu:

  • Kredīta procentu likme un gada procentu likme - šie abi ir būtiski faktori, kas parāda, kāda būs kopējā atmaksājamā summa. Kredīta procentu likme nosaka, cik jāmaksā par kredīta izmantošanu. Savukārt gada procentu likme - GPL ietver visas ar kredītu saistītās izmaksas, tostarp arī komisijas maksājumu, ja tāds tiek piemērots. Līdz ar to gada procentu likme GPL var būt augstāka par kredīta procentu likmi, taču ļauj korekti salīdzināt dažāda veida aizdevumus;
  • Aizdevuma summa - nākamais nozīmīgais kritērijs, protams, ir pieejamā kredīta summa. Tā atkarīga no kredīta veida, aizdevēja nosacījumiem, kā arī kredītņēmēja maksātspējas. Ilgtermiņa aizdevums internetā ļauj saņemt līdz pat 15 un vairāk tūkstošiem EUR, savukārt aizdevums ar īsāku atmaksas termiņu ļauj attiecīgi saņemt mazāku summu - no vairākiem simtiem līdz dažiem tūkstošiem. Jāņem vērā, ka katrs kredīta pieteikums tiek vērtēts individuāli, tas var nozīmēt, ka kredītņēmējam var tikt piedāvāts mazāks kredīts, nekā viņš ir prasījis. Tas notiek situācijā, ja kredītņēmējam ir neatbilstošs ienākumu līmenis vai, piemēram, slikta kredītvēsture;
  • Kredīta atmaksas termiņš atkarīgs no izvēlētā kredīta un aizdevuma summas. Jo lielāka summa, jo ilgākā laikā to iespējams atmaksāt. Kredīta atmaksas termiņš var būt no dažiem mēnešiem līdz vairākiem gadiem;
  • Ikmēneša maksājums - būtisks aspekts ir arī ikmēneša maksājums, ko svarīgi samērot ar savu maksātspēju. Saskaņā ar ekspertu ieteikumu, kopējai ikmēneša maksājumu summai nevajadzētu pārsniegt 30 % no ienākumiem, tomēr katra situācija jāizskata individuāli, ņemot vērā arī citus obligātos maksājumus. Ja, apskatot piedāvājumu, konstatē, ka plānotais ikmēneša maksājums ir pārāk liels, jāizvēlas mazāka kredīta summa, garāks kredīta atmaksas termiņš vai izdevīgāks kredīts ar zemāku procentu likmi.

Svarīgi pievērst uzmanību arī aizdevēja reputācijai. Pārliecinies, ka kredītdevējs ir saņēmis licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Latvijas Republikā. Tas sniegs pārliecību, ka pieejamais kredīts ir drošs, un kredītdevējs strādā saskaņā ar visiem nosacījumiem, kas regulē kredītiestāžu darbību.

Kas nepieciešams, lai saņemtu aizdevumu internetā?

Lai saņemtu kredītu internetā, nepieciešams dators vai telefons ar interneta pieslēgumu, e-pasts, bankas konts un reģistrācijas maksa, kas parasti ir 0,01 EUR.

Kad zināms, kāds kredīts nepieciešams, nākamais solis ir izvērtēt savu atbilstību aizdevēja noteiktajām prasībām. Svarīgi aspekti, kas tiek ņemti vērā, izvērtējot kredīta pietiekumu, ir kredītņēmēja maksātspēja un kredītvēsture. Ienākumiem jābūt oficiāliem un pietiekamiem, lai varētu atmaksāt kredītu, savukārt kredītvēsturei - pozitīvai.

Kad savas vajadzības un iespējas novērtētas, atliek pieteikties kredītam, norādot vēlamo kredīta summu un atmaksas termiņu, kā arī citu prasīto informāciju. Reģistrācijas brīdī jāveic arī reģistrācijas maksājums, lai apstiprinātu savu identitāti un bankas konta numuru. Ja pietiekums tiek aizpildīts kredītdevēja darba laikā, tā izskatīšana notiek diezgan ātri. Jāpiebilst, domājot par klientu ērtībām, liela daļa kredītdevēju strādā ne tikai darba dienās, bet arī brīvdienās un pat svētku dienās.

Pēc tam jāgaida lēmums par kredīta piešķiršanu. Ja tas ir pozitīvs, pēc aizdevuma līguma noslēgšanas naudu savā kontā saņemsi pavisam drīz. Vairumā gadījumu tas notiek dažu stundu vai pat minūšu laikā, savukārt, ja tiek noformēts kredīts ar sarežģītākiem nosacījumiem, piemēram, kredīts pret ķīlu, tad nauda būs pieejama dažu dienu laikā.

Kredīts internetā - Priekšrocības

Kredīts internetā paredz vairākas priekšrocības - pieteikumu iespējams aizpildīt jebkurā sev ērtā laikā, vairumā gadījumu arī naudas bankas kontā pieejama pavisam drīz. Tas labi noder steidzamās situācijās, kad naudas līdzekļi vajadzīgi ātri - piemēram, svarīga rēķina apmaksai vai kādu citu nozīmīgu tēriņu segšanai.

Lielākoties  kredīts ir pieejams bez ķīlas un galvojuma - kā nodrošinājums kalpo kredītņēmēja ienākumi un kredītvēsture.

Kredīts internetā - Trūkumi

Jāpiemin arī šādu kredītu trūkumi. Viens no tiem ir salīdzinoši augstās procentu likmes. Tomēr lielā mērā tas atkarīgs no aizdevuma. Tā, piemēram, īstermiņa kredītam parasti ir augstāka procentu likme, nekā ilgtermiņa aizdevumam, tomēr tas tiek atmaksāts īsākā laika posmā, tādēļ procenti par kredīta izmantošanu attiecīgi ir mazāki. Vēlreiz jāuzsver, ka aizņēmuma likme gadā ir svarīgs aspekts, kam pievērst uzmanību, apskatot dažādas aizņemšanās iespējas.

Nevar noliegt, ka salīdzinoši vienkāršā kredītu pieejamība, sekmē arī nepārdomātu aizņemšanos. Lai arī kredītdevējs, izskatot pieteikumu, novērtē kredīta pietiekuma iesniedzēja maksātspēju, kredītsaistības ir arī paša kredītņēmēja atbildība. Svarīgi aizņemties tikai tik, cik nepieciešams un tikai tad, ja tas patiešām ir vajadzīgs.

Vai ir iespējams saņemt kredītu internetā, ja ir slikta kredītvēsture?

Viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem par kredīta noformēšanu ir - vai ir iespējams saņemt kredītu ar sliktu kredītvēsturi?

Te vēlreiz jāuzsver, ka pozitīva kredītvēsture ir viens no priekšnoteikumiem, lai saņemtu nepieciešamo kredītu. Tādēļ jārēķinās, ka negatīvas kredītvēstures gadījumā aizdevuma piešķiršana var tikt atteikta.

Tomēr der atcerēties, ka katrs gadījums tiek vērtēts individuāli, un arī kredītdevēju noteikumi mēdz atšķirties. Ir situācijas, kad kredīts internetā tiek piešķirts arī tad, ja kredītņēmējam ir slikta kredītvēsture, tādā gadījumā gan jārēķinās ar citiem nosacījumiem, piemēram, lielāku procentu likmi vai mazāku pieejamo summu. Tāpat personām ar sabojātu kredītvēsturi var tikt piedāvāts kredīts pret ķīlu. Ir arī tādi kredītdevēji, kas ņem vērā parādu statusu - piemēram, ja iepriekšējais parāds ir dzēsts vismaz pirms 6 mēnešiem, var pretendēt uz jaunu aizdevumu.

Jebkurā gadījumā svarīgi atcerēties, ka situācijas un vērtēšanas kritēriji mēdz atšķirties, tādēļ par iespēju noformēt kredītu internetā vērts painteresēties arī tad, ja kredītvēsture ir negatīva. Tomēr vēlreiz jāatgādina, ka negatīva kredītvēsture var apgrūtināt turpmāko finanšu pakalpojumu pieejamību, tādēļ ir svarīgi saglabāt to pozitīvu.

Ja Tev ir nepieciešams aizdevums, izvērtē vairākus variantus, pievēršot uzmanību būtiskākajiem aspektiem - cik liels būs mēneša maksājums un  kādas ir aizdevuma procentu likmes. Pamatojoties uz šo informāciju, izvēlies sev ērtāko un piemērotāko kredītu. Pievērs uzmanību arī kredītdevēja noteiktajām prasībām un novērtē savu atbilstību tām.

Kredīti internetā sniedz iespēju īstenot dažādas ieceres, tomēr jāpatur prātā, ka jebkurš kredīts ir arī atbildība. Aizņemies tikai tik daudz, cik nepieciešams, kā arī novērtē savas iespējas veikt kredīta atmaksu līgumā noteiktajā laikā un apmērā.